RECEPTY

Motobazar MOTOBAZAR MIRAMOTO
Největší regionální motobazar a eshop!

U plotny s Danem Kopálem – zvěřinové inspirace

07.11.2006 - 21:00
Přeji krásný den všem listopadovým čtenářům.

 

Musím říct, že jsem měl určité obavy z nadcházejícího podzimu ale zážitky z posledních dní naprosto předčily moje očekávání. Shodou okolností mne natáčení našeho gastronomicko-turistického průvodce zavedlo na mnoho krásných míst v našem kraji a posledních pár návštěv mělo i jeden společný jmenovatel a tím byla zvěřina. Zvěřina je výživná, lehce stravitelná, má charakteristickou vůni a chuť. Toto maso obsahuje minimum tuku, používá se k přípravě různých druhů pokrmů a pokud nemáte doma myslivce, můžete ji bez problémů sehnat ve specializovaných obchodech.

Viděl jsem ji připravovat na mnoho různých způsobů a všem kuchařům bych zaslouženě zapsal do imaginární žákovské knížky jedničku s hvězdičkou. Rád se tedy s vámi o některé z těch receptů podělím a doufám, že vám budou chutnat stejně tak dobře, jako našemu natáčecímu štábu.


Podzimní čaró hlubocké paní nadlesní, aneb gulášek co chutná fořtům
Suroviny pro 4 osoby:
600gKančí maso,
600g cibule,
3dcl červené víno,
50gšvestková povidla,
sušené houby, vepřové sádlo, česnek, kvalitní paprika,
jalovec, sůl, pepř, drcený kmín, tymián, olivový olej

Maso nakrájíme na kostky, přidáme tlučený jalovec, snítku tymiánu , olivový olej a necháme den odležet.

Na vepřovém sádle opečeme nakrájenou cibuli do hněda, stáhneme z ohně, zasypeme mletou paprikou a drceným kmínem. Přidáme maso, zalijeme hovězím vývarem a dusíme do měka. Pokud použijeme stejné množství cibule jako masa nemusíme guláš zahušťovat. Přidáme švestková povidla, červené víno a krátce povaříme. Ochucujeme solí, pepřem, česnekem, drceným houbovým práškem, tlučeným jalovcem a čerstvým tymiánem.

Jako přílohu servírujeme špecle na restované slanince s cibulkou a čerstvými houbami.


Jelení hřbet v bylinkovém mantlu pečený v listovém těstě s houbovým košíčkem
Suroviny pro 4 osoby:
600g jeleního hřbetu
50g slaniny
2dcl červeného vína
Listové těsto
Svazek čerstvých bylinek(tymián, rozmarýn)
1 střední cibule
100g čerstvých hub
Jalovec, sůl, pepř, kmín
1 KS vejce
100g čedaru

Pečlivě očištěný jelení hřbet posypeme tlučeným jalovcem, pepřem a zalijeme červeným vínem, necháme přes noc odležet.

Maso osušíme, posypeme solí, směsí čerstvých bylinek, zabalíme slaninou a vše položíme na rozválené listové těsto. Důkladně zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat lněným semínkem a pečeme ve vyhřáté troubě, nebo konvektomatu při 180ti stupních asi 1 hod. Doba závisí na velikosti masa. Lze připravovat balíčky i jednoporcové, kdy se maso krájí na jednotlivé porce a následný postup je stejný.

Čedar si nastrouháme na hrubém struhadlu a na teflonové pánvi upečeme sýrové košíčky, které při podávání plníme směsí podušených hub na cibulce a kmínu.


Sulc z kančí kýty s dýňovým olejem na salátovém lůžku
Kančí kýtu uvaříme ve várce s divokým kořením a trochou soli(můžeme použít i troch bílého vína) do měkka. Než se maso uvaří,dáme si vařit na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu(mrkev,celer,petržel). Použijeme-li zeleninu mraženou, pak ji stačí krátce oblanžírovat ve vařící vodě.

Měkké maso vyjmeme a polochladné nakrájíme na pěkné kousky.
Do připravené formy navrstvíme nejprve zeleninu, pak maso, zeleninu a na závěr opět maso.
Vše zalijeme čirou želatinou, připravenou dle návodu. Zalijeme tak ,aby bylo maso zakryté a dáme vychladit (určitě nejméně 4 hodiny).Poté vyklopíme a nakrájíme na 1 cm silné plátky,poklademe na potrhané listové saláty(více druhů) a ,,přes prst“ postříkneme dýňovým olejem.

Daniel Kopál

DALŠÍ ZPRÁVY

Koktejl-párty

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem - Ochutnejte divoký západ

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem - Vánoční inspirace 12. díl

U plotny s Danem Kopálem – Není švestka jako švestka

U plotny s Danem Kopálem - Grilpárty

Plněné zelí po Maďarsku

U plotny s Danem Kopálem - Letní kouzla s ovocem

U plotny s Danem Kopálem – Chřestová inspirace

 

RECEPTY

Polévky
Hovězí maso
Telecí maso
Vepřové maso
Mletá masa
Drůběží maso
Zvěřina
Ryby
Houby
Saláty
Moučníky
Bezmasá jídla
Brambory
Králičí maso

Máte doma zajímavý recept?
Neváhejte a zašlete nám ho na zpravy@ceskenovinky.cz

INZERCE ZDARMA

Inzerujte v našem jednoduchém inzertním systému. Stačí vyplnit pár položek a odeslat data na náš server.
Neváhejte a inzerujte zdarma!

STÁHNĚTE SI LISTOPADOVÝ VÝTISK

 

Archiv:
leden | únor | březen | duben
květen | červen | červenec | srpen
září | říjen | listopad | prosinec

Náklad: 100.000 ks

Distribuce po jižních Čechách zdarma!

  • České Budějovice
  • Český Krumlov
  • Jindřichův Hradec
  • Písek
  • Prachatice
  • Tábor
  • ... a další

Máte zájem přispívat na náš server? Kontaktujte nás na e-mailové adrese zpravy@ceskenovinky.cz



TEXTOVÁ REKLAMA:
Dopravně obchodní centrum Mercury
Kongresové centrum Praha
Bazénové vysavače
Kongresové centrum
Elektrospotřebiče
Maturitní plesy
Ubytování Český Krumlov
Prodej uhlí
Ubytování na Šumavě
Mimibazar
Otáčivé hlediště Český Krumlov
Hotely a penziony
Klempířství České Budějovice
Land Rover náhradní díly
Bioplynová stanice
Ubytování v centru města České Budějovice
Dragster EuroGames - MOTOMEJDAN Bechyně
Tvorba webových stránek
Ubytování Lipno
ZEPHYR EXCELENT URBAN PUB Fotoobrazy

Hotel u Solné brány nabízí catering v Českých Budějovicích, ale dokáže i Český Krumlov, Tábor nebo Písek.

 
Aukce
 
Ochranné pomůcky
 

  Jižní Čechy a Šumava
Biologická likvidace odpadu
Tvorba www stránek
Maturitní plesy On-line
Reklama venku