RECEPTY

Motobazar MOTOBAZAR MIRAMOTO
Největší regionální motobazar a eshop!

U plotny s Danem Kopálem - Vánoční inspirace 12. díl

10.01.2007 - 14:00
Také se vám zdá, že ten rok utekl jako voda? Mám pocit, že jsem se ani nestačil ohlédnout a Vánoce nám ťukají na dveře.

 

Ostatně já tenhle vánoční čas nesmírně miluji. Je to taková chvilka pohody a zastavení v hektickém pracovním ruchu. Už dávno mne moje Šárka naučila, že Vánoce nejsou o hodinách strávených u plotny a se smetákem v ruce, ale je to období relaxace, procházek a příjemných návštěv u přátel.

Jestli se rozhodnete trávit přece jenom ten vánoční čas ve své kuchyni, přináším vám k tomu pár inspirací.

Přeji vám všem nejenom za sebe, ale i za svoji manželku Šárku, aby ty letošní Vánoce byly co nejkrásnější.


Vánoční punč

Suroviny:
100g rozinek, 2dl rumu, 0.5 litru silného čaje, 0.5 litru červeného vína, 2 plátky citronu, skořici.

Postup:
Pro 4 porce. Rozinky zalijeme rumem a necháme několik hodin máčet. Čaj, víno, citron a skořici zahřejeme k varu. Do sklenice rozdělíme rozinky s rumem, zalijeme punčem a podle chuti osladíme. Naléváme do čajových nebo punčových sklenic s kovovou objímkou (nejlépe předem nahřátých). Punč podáváme po jídle s přiloženou lžičkou.

Drážďanská vánoční štola

Suroviny:
1 kg polohrubé mouky, 370 g másla, 120 g cukru, 30 g droždí, 2,5 dcl vlažného mléka, 100 g rozinek, 100 g sladkých sekaných mandlí, 70 g kandovaných citronů, 15 g kandovaných pomerančů, citronová kůra z poloviny citronu, špetka soli, trochu rumu (může se dělat i bez kandovaného ovoce)

Postup: Na vál nasypeme trochu mouky a do středu vytlačíme důlek. Přidáme droždí, trochu mléka, cukr a vymícháme hladké těsto. Necháme chvilku vykynout. Poté přidáme zbytek mouky, zbytek mléka a na kousky nakrájené máslo. Těsto dobře prohněteme a "natlučeme" hřbetem ruky. Pak necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. Zatím smícháme ostatní přísady. Pak všechno prohněteme s těstem. Znovu necháme asi 20 minut kynout. Pak zformujeme těsto do tvaru štoly (nebo do 2 malých štol). Položíme na plech pokrytý vymaštěným pergamenovým papírem a pečeme v předehřáté troubě za mírné až střední teploty asi 35-50 minut.
Po vychladnutí štolu bohatě potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.

Vánoční kuřecí roláda

Suroviny:
1 větší kuře, 350 g mletého vepřového masa, 1 žemle, kuřecí nebo kachní játra (lze i vepřová), kousek slaniny nebo špeku, 2 vejce, sůl, mleté nové koření, muškátový oříšek, pepř, malý stroužek česneku, strouhanka, případně mandle nebo žampióny

Postup:
Nejdříve si připravíme nádivku. Žemli namočíme do mléka, rozmělníme a smícháme s mletým masem a naškrabanými nebo umletými játry. Přidáme vejce, koření, utřený česnek a kostičky slaniny, osolíme a případně zahustíme strouhankou. Náplň, která se nám nevejde do kuřete, upečeme zvlášť.
Kuře vykostíme a upravíme na plát. Na osolený plát masa položíme nádivku, ze které jsme vytvořili šišku, a stočíme ho do rolády. Pro usnadnění lze náplň v požadovaném tvaru lehce zmrazit, aby byla pevná - roládu pak lépe zatočíme. Zabalíme do alobalu či převážeme nití. Posolíme a upečeme do zlatova - nedáváme do příliš vyhřáté trouby, aby maso nepopraskalo.
Podáváme teplé s bramborovou přílohou přelité cumberlandskou omáčkou (120 g brusinkového kompotu nebo rybízového džemu, 1 lžíce pomerančové a citrónové šťávy, 1 lžíce červeného vína, citrónová nebo pomerančová kůra, hořčice, zázvor, worchestr).
Roláda výborně chutná i studená.

Daniel Kopál

DALŠÍ ZPRÁVY

Koktejl-párty

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem - Ochutnejte divoký západ

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem – zvěřinové inspirace

U plotny s Danem Kopálem – Není švestka jako švestka

U plotny s Danem Kopálem - Grilpárty

Plněné zelí po Maďarsku

U plotny s Danem Kopálem - Letní kouzla s ovocem

U plotny s Danem Kopálem – Chřestová inspirace

 

RECEPTY

Polévky
Hovězí maso
Telecí maso
Vepřové maso
Mletá masa
Drůběží maso
Zvěřina
Ryby
Houby
Saláty
Moučníky
Bezmasá jídla
Brambory
Králičí maso

Máte doma zajímavý recept?
Neváhejte a zašlete nám ho na zpravy@ceskenovinky.cz

INZERCE ZDARMA

Inzerujte v našem jednoduchém inzertním systému. Stačí vyplnit pár položek a odeslat data na náš server.
Neváhejte a inzerujte zdarma!

STÁHNĚTE SI LISTOPADOVÝ VÝTISK

 

Archiv:
leden | únor | březen | duben
květen | červen | červenec | srpen
září | říjen | listopad | prosinec

Náklad: 100.000 ks

Distribuce po jižních Čechách zdarma!

  • České Budějovice
  • Český Krumlov
  • Jindřichův Hradec
  • Písek
  • Prachatice
  • Tábor
  • ... a další

Máte zájem přispívat na náš server? Kontaktujte nás na e-mailové adrese zpravy@ceskenovinky.cz



TEXTOVÁ REKLAMA:
Dopravně obchodní centrum Mercury
Kongresové centrum Praha
Bazénové vysavače
Kongresové centrum
Elektrospotřebiče
Maturitní plesy
Ubytování Český Krumlov
Prodej uhlí
Ubytování na Šumavě
Mimibazar
Otáčivé hlediště Český Krumlov
Hotely a penziony
Klempířství České Budějovice
Land Rover náhradní díly
Bioplynová stanice
Ubytování v centru města České Budějovice
Dragster EuroGames - MOTOMEJDAN Bechyně
Tvorba webových stránek
Ubytování Lipno
ZEPHYR EXCELENT URBAN PUB Fotoobrazy

Hotel u Solné brány nabízí catering v Českých Budějovicích, ale dokáže i Český Krumlov, Tábor nebo Písek.

 
Aukce
 
Ochranné pomůcky
 

  Jižní Čechy a Šumava
Biologická likvidace odpadu
Tvorba www stránek
Maturitní plesy On-line
Reklama venku