RECEPTY

Motobazar MOTOBAZAR MIRAMOTO
Největší regionální motobazar a eshop!

U plotny s Danem Kopálem - Ochutnejte divoký západ

06.03.2007 - 09:45
Také se o vás pokouší nějaká jarní únava? Pak vyzkoušejte Mexikánský guláš - je to tradiční, velmi oblíbené a také vydatné jídlo, které váš organismus jistě povzbudí a zahřeje při čekání na jaro.

 

"Chilli con carne" neboli přeloženo ze španělštiny "chilli s masem", prý rád vařil proslulý americký herec Gregory Peck. Jídlo je přímo symbolem amerického Divokého západu a pochází z Texasu. Patří mezi jídla z "jednoho hrnce", který si vařili zlatokopové, když potřebovali nabrat sílu a energii k hledání drahého kovu. Pokrm se rozšířil se rychle po celé Americe a není divu, že původní mexický recept někde zapadl a není znám. Existuje však tisíce variant a každá rodina snad vaří tu svoji. Věřím, že vám recept přijde vhod, tak ať vám chutná.
Dan Kopál

Chilli con carne - mexický guláš

Suroviny
750 g hovězího masa (kližka, může být i hrubě mleté nebo nakrájené na kostky)
1 lžíce rostlinného oleje
1 velká cibule
1 čerstvá červená paprika
2 stroužky česneku
1 vrchovatá lžíce nebo 1 lžička pálivého chilli
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce drceného kmínu
1 kostka bujonu
400 g konzervovaných rajčat
1/2 lžíce sušeného oregána
1 lžičku koriandru
1 lžící cukru nebo 1 - 2 čtverečky hořké či mléčné čokolády
2 lžičky rajčatového protlaku
400 g sterilovaných červených fazolí
200 g sterilované kukuřice
sůl a pepř podle chuti
Příloha: chléb nebo rýže s čepičkou zakysané smetany, případně podáváme navršený na tortille a posypaný strouhaným čedarem aj.

Postup přípravy:
Příprava omáčky:
Kostku bujonu rozpustíme ve 500 ml horké vody a přilijeme do hrnce, přidáme konzervovanémi rajčata. Přisypeme v dlaních rozmnuté oregáno a koriandr, cukr (čokoládu) na vyrovnání kyselosti rajčat, sůl a pepř. Na závěr přidáme rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promícháme.
Příprava masové směsi:
Postavíme na střední oheň jinou pánev, nalijeme do ní olej a necháme minutku nebo dvě pěkně rozpálit. Do velmi horkého oleje vhodíme cibuli a za pravidelného míchání ji asi během 5 minut osmahneme, až zesklovatí. Přisypeme česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání osmahneme asi ještě během 5 minut, aby se vůně surovin prolnuly. Ztlumíme plamen a do pánve přidáme maso opékáme do křupava, nikoli však dusíme!

Opečené maso přesuneme z pánve do hrnce s omáčkou a spolu pod pokličkou podusíme. Plamen stáhneme na minimum a necháme asi 20 minut jen jemně probublávat. Občas zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka nepřichytává a nebo se příliš neodpařila. Pokud ano, přidáme vodu nebo vývar. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Nakonec přidáme scezené fazole a kukuřici. Přivedeme znovu k varu a ještě 10 minu povaříme. Odstavíme z plamene, hrnec odklopíme a bez pokličky necháme pokrm odstát. Podáváváme, až se chutě rozloží a maso nasákne všechny libé vůně. Vlažný chutná nejlépe.

Dan Kopál

DALŠÍ ZPRÁVY

Koktejl-párty

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem - Vánoční inspirace 12. díl

U plotny s Danem Kopálem – zvěřinové inspirace

U plotny s Danem Kopálem – Není švestka jako švestka

U plotny s Danem Kopálem - Grilpárty

Plněné zelí po Maďarsku

U plotny s Danem Kopálem - Letní kouzla s ovocem

U plotny s Danem Kopálem – Chřestová inspirace

 

RECEPTY

Polévky
Hovězí maso
Telecí maso
Vepřové maso
Mletá masa
Drůběží maso
Zvěřina
Ryby
Houby
Saláty
Moučníky
Bezmasá jídla
Brambory
Králičí maso

Máte doma zajímavý recept?
Neváhejte a zašlete nám ho na zpravy@ceskenovinky.cz

INZERCE ZDARMA

Inzerujte v našem jednoduchém inzertním systému. Stačí vyplnit pár položek a odeslat data na náš server.
Neváhejte a inzerujte zdarma!

STÁHNĚTE SI LISTOPADOVÝ VÝTISK

 

Archiv:
leden | únor | březen | duben
květen | červen | červenec | srpen
září | říjen | listopad | prosinec

Náklad: 100.000 ks

Distribuce po jižních Čechách zdarma!

  • České Budějovice
  • Český Krumlov
  • Jindřichův Hradec
  • Písek
  • Prachatice
  • Tábor
  • ... a další

Máte zájem přispívat na náš server? Kontaktujte nás na e-mailové adrese zpravy@ceskenovinky.cz



TEXTOVÁ REKLAMA:
Dopravně obchodní centrum Mercury
Kongresové centrum Praha
Bazénové vysavače
Kongresové centrum
Elektrospotřebiče
Maturitní plesy
Ubytování Český Krumlov
Prodej uhlí
Ubytování na Šumavě
Mimibazar
Otáčivé hlediště Český Krumlov
Hotely a penziony
Klempířství České Budějovice
Land Rover náhradní díly
Bioplynová stanice
Ubytování v centru města České Budějovice
Dragster EuroGames - MOTOMEJDAN Bechyně
Tvorba webových stránek
Ubytování Lipno
ZEPHYR EXCELENT URBAN PUB Fotoobrazy

Hotel u Solné brány nabízí catering v Českých Budějovicích, ale dokáže i Český Krumlov, Tábor nebo Písek.

 
Aukce
 
Ochranné pomůcky
 

  Jižní Čechy a Šumava
Biologická likvidace odpadu
Tvorba www stránek
Maturitní plesy On-line
Reklama venku