RECEPTY

Motobazar MOTOBAZAR MIRAMOTO
Největší regionální motobazar a eshop!

U plotny s Danem Kopálem – Není švestka jako švestka

11.10.2006 - 15:45
Přeji hezký den všem příznivcům dobré gastronomie. Musím se přiznat, že od té doby co natáčíme a vysíláme náš nový pořad Výlety s Labužníkem, jsem v obrovském víru jedné gurmánské speciality za druhou.

 

Naštěstí výroba takového pořadu je dost náročná věc a na jídlo nikdy nejsem sám. Přesto raději ve volných chvílích relaxuji u kamaráda na zahradě a dobrovolně mu pomáhám s těžkou manuální prací, protože pohybu není nikdy dost.

Moje poslední pomoc spočívala ve sběru švestek a když jich bylo už hezkých pár bedýnek, tak jsme přemýšleli, co s nimi. Pochopitelně všichni radili „přepálit na slivovici“, ale mám zajímavější nápad. Raději zůstaneme u klasiky. Kamarád miluje kachnu na milion způsobů, tak jsem mu vyhověl a nemůže chybět ani nějaký ten švestkový zákusek. A protože nejlepší jsou lívance se švestkovou kleverou od babičky mojí Šárky, nemůže chybět recept ani na její přípravu.

Nezbývá než popřát dobrou chuť. Váš Daniel Kopál

Švestková kachna s nočky

Potřebujeme: středně velkou kachnu, ½ kostky sádla, ½ kg švestek, vajíčko, pol. mouku,česnek, sůl, skořici, mletý kmín, mléko.

Kachnu rozmrazíme, očistíme od zbytků peří a dáme do pekáče. Okolo ní položíme na plátky rozkrájené sádlo, lehce ji posolíme, potřeme česnekem a posypeme špetkou mletého kmínu a zasypeme vypeckovanými švestkami. Podlijeme vodou, aby se ze začátku víc dusila, obracíme, ale postupně necháme vodu vydusit tak, aby kachna získala zlatavou kůrku. V této fázi je zapotřebí neustále lehounce podlévat vodou, protože švestky se nesmí připéct. Jakmile má kachna kůrku, vyndáme ji z pekáče a zbytek výpeku lehce zaprášíme lžící pol. mouky a lehce orestujeme. Necháme chvilku vychladnou a celý obsah i se švestkami rozmixujeme. Potom přecedíme. Měla by nám zůstat hustší švestková omáčka. Přidáme jen lehoulince špetku skořice a zamícháme. Ve výsledné chuti by měl převládat česnek, s lehkým skořicovým podbarvením.

Nočky připravíme tak, že do mísy nasypeme asi ½ kg pol. mouky, přidáme jedno celé vajíčko, sůl a mlékem zaděláme na husté těsto, které buď s prkénka( jako halušky) nebo za pomoci nočkovače házíme do vroucí vody. Krátce povaříme a po jejich vyplavání na hladinu je můžeme pomocí sítka vyndávat.

Kachnu rozdělíme na jednotlivé porce, položíme na talíř a kolem dokola ji celou obsypeme nočky, které zalijeme naší švestkovou omáčkou. Je to vynikající.

Rychlý švestkový koláč s drobenkou.

Potřebujeme. ½ kg pol. mouky, vanilkový cukr, cukr krystal, švestky, 100ml slunečnicového oleje, Hera, hrubá mouka, mléko, prášek do pečiva a trochu skořice a moučkového cukru na závěrečnou úpravu.

Do mísy nasypeme polohrubou mouku, nalijeme olej, přidáme celé vajíčko, balíček vanilkového cukru a celý prášek do pečiva. Pomocí mléka naředíme na těsto hustší konzistence, které vylijeme na vymazaný plech. Celou plochu těsta pokryjeme vypeckovanými půlkami švestek tak, aby slupky byly ponořeny do těsta. Celé to posypeme drobenkou, kterou uděláme ze stejného dílu Hery, cukru krystalu a hrubé mouky. Od každého přibližně hrneček. Pečeme v troubě cca 30 minut. Potom vyndáme a hotový koláč posypeme vanilkovým cukrem a skořicí.

Švestková klevera (povidla).

Budeme potřebovat 3 kg vypeckovaných švestek, které umeleme na masovém strojku a za stálého míchání necháme odpařit vodu. Mícháme celou dobu, protože je to velice náchylné na přichycení a protože odpařujeme jen tekutinu, která je ve švestkách od přírody, ale žádnou nepřiléváme. Potom přidáme 50 dkg cukru krystalu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Přidáme 125 ml rumu a na hrot nože jakékoliv konzervační látky na výrobu marmelády. Naplníme horké do umytých sklenic a zavřeme…
Použít to můžeme všude tam, kam dáváme povidla.
Můj osobní typ – silná vrstva na lívance a teplé kakao.

Daniel Kopál

DALŠÍ ZPRÁVY

Koktejl-párty

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem - Ochutnejte divoký západ

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem - Vánoční inspirace 12. díl

U plotny s Danem Kopálem – zvěřinové inspirace

U plotny s Danem Kopálem - Grilpárty

Plněné zelí po Maďarsku

U plotny s Danem Kopálem - Letní kouzla s ovocem

U plotny s Danem Kopálem – Chřestová inspirace

 

RECEPTY

Polévky
Hovězí maso
Telecí maso
Vepřové maso
Mletá masa
Drůběží maso
Zvěřina
Ryby
Houby
Saláty
Moučníky
Bezmasá jídla
Brambory
Králičí maso

Máte doma zajímavý recept?
Neváhejte a zašlete nám ho na zpravy@ceskenovinky.cz

INZERCE ZDARMA

Inzerujte v našem jednoduchém inzertním systému. Stačí vyplnit pár položek a odeslat data na náš server.
Neváhejte a inzerujte zdarma!

STÁHNĚTE SI LISTOPADOVÝ VÝTISK

 

Archiv:
leden | únor | březen | duben
květen | červen | červenec | srpen
září | říjen | listopad | prosinec

Náklad: 100.000 ks

Distribuce po jižních Čechách zdarma!

  • České Budějovice
  • Český Krumlov
  • Jindřichův Hradec
  • Písek
  • Prachatice
  • Tábor
  • ... a další

Máte zájem přispívat na náš server? Kontaktujte nás na e-mailové adrese zpravy@ceskenovinky.cz



TEXTOVÁ REKLAMA:
Dopravně obchodní centrum Mercury
Kongresové centrum Praha
Bazénové vysavače
Kongresové centrum
Elektrospotřebiče
Maturitní plesy
Ubytování Český Krumlov
Prodej uhlí
Ubytování na Šumavě
Mimibazar
Otáčivé hlediště Český Krumlov
Hotely a penziony
Klempířství České Budějovice
Land Rover náhradní díly
Bioplynová stanice
Ubytování v centru města České Budějovice
Dragster EuroGames - MOTOMEJDAN Bechyně
Tvorba webových stránek
Ubytování Lipno
ZEPHYR EXCELENT URBAN PUB Fotoobrazy

Hotel u Solné brány nabízí catering v Českých Budějovicích, ale dokáže i Český Krumlov, Tábor nebo Písek.

 
Aukce
 
Ochranné pomůcky
 

  Jižní Čechy a Šumava
Biologická likvidace odpadu
Tvorba www stránek
Maturitní plesy On-line
Reklama venku