RECEPTY

Motobazar MOTOBAZAR MIRAMOTO
Největší regionální motobazar a eshop!

U plotny s Danem Kopálem - Grilpárty

06.09.2006 - 13:30
Co by to bylo za prázdniny bez grilování. Ostatně to je činnost, která vždycky patřila k mým nejoblíbenějším. Jsem rád, že dneska už dávno neplatí, že se griluje jen maso.

 

Na gril se hodí cokoliv. Zelenina i ovoce. Záleží na chutích a doporučuji nebát se experimentovat, protože určitě objevíte mnoho zajímavých chutí, které vás mohou dokonale překvapit. Většinou si ale vybírejte pevnější druhy (lilek, papriky, ananas, banán), nebo si připravené porce raději zabalte do alobalu. Nebojte se do alobalu zkombinovat maso s ovocem a sýrem. Budete příjemně překvapeni.

Grilování je sice velmi populární, ale mnozí se ho bojí a považují ho za zdraví škodlivé. Naprosto upřímně, co v tomhle světě není? Hodně záleží na tom, jaké zásady dodržíte. Když budete pod gril dávat pneumatiky a zbytky rozřezané skříně po babičce, to asi nebude ta nejšťastnější volba. Dneska ale existuje nejenom perfektní výběr grilů, ale ani zakoupení dřevěného uhlí není problém. Kdo se bojí, může mít gril s lávovými kameny, elektrický… Také je vhodnější připravovat maso v alobalu. Potom nestéká šťáva do žhavého uhlí a tak nevzniká kouř plný zdraví škodlivých látek. Na druhou stranu, když mi jako klukovi doslova nehořel špekáček, nebylo to ono.

Co vybrat na gril?
Z masa si můžete vybrat jaké chcete. Tady záleží opravdu jen na vašich chutích a životním stylu. Aby bylo maso křehké, doporučuji ho na několik hodin i dní předem naložit do marinády. Tu by měly vždy tvořit čerstvé aromatické bylinky a trocha kvalitního oleje. Jednotlivé porce solte až těsně před grilovačkou. Co se týká zeleniny a ovoce, tady není žádné omezení a jako vždy doporučuji zapojit fantazii.

Můj tip:
Připravte si porce předem a nechte je uležet v alobalu. Potom je dávejte rovnou na gril. Rozložení chutí je potom naprosto vynikající.

A teď vyzkoušejte moje nejoblíbenější recepty

Grilovaná párty žebra
3 kg vepřových masitých žebírek, sůl,
na omáčku Barbecue k potírání:
5 lžice rajského protlaku nebo kečupu, 100 g medu, 4 polévkové lžíce sojové omáčky, 1 šálek povidel, 10 kapek tabasca, 3 lžíce dijonské hořčice, 5 lžic oleje

Žebra nasolíme, rozporcujeme, aby se dobře a rovnoměrně opékala a po celou dobu potíráme připravenou omáčkou. Jako přílohu zvolte grilovanou kukuřici, chléb a velkou mísu salátu. J

Grilované tygří krevety
Tygří krevety očistíme, zbavíme střívek, zakapeme citronem a necháme uležet. Připravíme si směs z česneku, šalotky, zázvoru, soli a pepře, kterou krevety potřeme. Pak dáme krevety na rozpálený grilovací plát a počkáme až zrůžoví, otočíme, přidáme máslo, zakápneme vínem a tři minuty dusíme pod poklicí. Podáváme na listovém salátu, který jsme si předem očistili a přelijeme zálivkou, kterou jsme si připravili z balsamica, pomerančového džusu a olivového oleje. Vše vyšleháme a můžeme podávat s bílým chlebem.

Holandský banán
4 méně zralé banány, citrónová šťáva, 8 tenkých plátků eidamu, hořčice, 8 plátků šunky, olej

Oloupané banány zakápneme citrónovou šťávou. Střed banánů zabalíme nejprve do sýra a potom do šunky potřené hořčicí. Spíchneme párátkem. Po zabalení mají být vidět konce banánů i kousek sýra. Opékáme po obou stranách nejlépe na grilovacím tácku, dokud se sýr nezačne tavit. Podáváme s tousty a se salátem z čerstvé zeleniny.

Dan Kopál

DALŠÍ ZPRÁVY

Koktejl-párty

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem - Ochutnejte divoký západ

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem - Vánoční inspirace 12. díl

U plotny s Danem Kopálem – zvěřinové inspirace

U plotny s Danem Kopálem – Není švestka jako švestka

Plněné zelí po Maďarsku

U plotny s Danem Kopálem - Letní kouzla s ovocem

U plotny s Danem Kopálem – Chřestová inspirace

 

RECEPTY

Polévky
Hovězí maso
Telecí maso
Vepřové maso
Mletá masa
Drůběží maso
Zvěřina
Ryby
Houby
Saláty
Moučníky
Bezmasá jídla
Brambory
Králičí maso

Máte doma zajímavý recept?
Neváhejte a zašlete nám ho na zpravy@ceskenovinky.cz

INZERCE ZDARMA

Inzerujte v našem jednoduchém inzertním systému. Stačí vyplnit pár položek a odeslat data na náš server.
Neváhejte a inzerujte zdarma!

STÁHNĚTE SI LISTOPADOVÝ VÝTISK

 

Archiv:
leden | únor | březen | duben
květen | červen | červenec | srpen
září | říjen | listopad | prosinec

Náklad: 100.000 ks

Distribuce po jižních Čechách zdarma!

  • České Budějovice
  • Český Krumlov
  • Jindřichův Hradec
  • Písek
  • Prachatice
  • Tábor
  • ... a další

Máte zájem přispívat na náš server? Kontaktujte nás na e-mailové adrese zpravy@ceskenovinky.cz



TEXTOVÁ REKLAMA:
Dopravně obchodní centrum Mercury
Kongresové centrum Praha
Bazénové vysavače
Kongresové centrum
Elektrospotřebiče
Maturitní plesy
Ubytování Český Krumlov
Prodej uhlí
Ubytování na Šumavě
Mimibazar
Otáčivé hlediště Český Krumlov
Hotely a penziony
Klempířství České Budějovice
Land Rover náhradní díly
Bioplynová stanice
Ubytování v centru města České Budějovice
Dragster EuroGames - MOTOMEJDAN Bechyně
Tvorba webových stránek
Ubytování Lipno
ZEPHYR EXCELENT URBAN PUB Fotoobrazy

Hotel u Solné brány nabízí catering v Českých Budějovicích, ale dokáže i Český Krumlov, Tábor nebo Písek.

 
Aukce
 
Ochranné pomůcky
 

  Jižní Čechy a Šumava
Biologická likvidace odpadu
Tvorba www stránek
Maturitní plesy On-line
Reklama venku