RECEPTY

Motobazar MOTOBAZAR MIRAMOTO
Největší regionální motobazar a eshop!

U plotny s Danem Kopálem – Chřestová inspirace

31.05.2006 - 10:00
Zdravím všechny příznivce dobrého jídla a pití. Musím říct, že ten čas utíká takovou rychlostí, že je mi dost líto, že ho člověk nemůže v teplých dnech zpomalit.

 

Chtěl bych moc poděkovat za dopisy, ohlasy a nápady, které mi posíláte. Omlouvám se, že nemohu na tolik dopisů odpovídat, ale protože nyní jezdím po vlastech českých a na zakázku natáčím filmy o turistických lákadlech a místní gastronomii, vaše tipy na hezká místa a dobré hospůdky a penziony, které chtějí být součástí našeho natáčení vítám. Kromě toho připravuji firemní rauty a plánuji předváděcí akce pro různé, nejen gastronomické společnosti. To byla jen stručná odpověď na váš nejčastější dotaz, co nyní vlastně dělám. Neustále to samé, co předešlé roky. Jen mám to štěstí být producentem a režisérem vlastních filmů. Tyhle moje cesty mne inspirovaly k následujícím receptům a protože je čas chřestu, v posledním měsíci jsme s týmem kuchařů připravovali mnoho neskutečných dobrot z této zeleniny. Takže vám přeji příjemné vaření.

Nejlépe vynikne neopakovatelná chuť chřestu při nejjednodušší a nejkratší přípravě - když ho horký přelijeme rozpuštěným máslem.

Jinak se doporučuje:

Bílý a fialový chřest je tužší, takže ho musíme před vařením upravit - oloupeme výhonek od křehké hlavy až k hutnější patě. Dřevnatý konec, asi tak dva centimetry, odřízneme. Teprve pak ho opláchneme.

Zelený stačí jen lehce očistit pod vodou. Vybereme přibližně stejné kousky, svážeme je (6 až 8 silnějších nebo 20 tenkých) a dáme vařit.

Koukají jen hlavičky

Ideální je příprava v páře v úzkých a vysokých nádobách. Ale stačí i hrnec s vodou. Svazek ponoříme do studené osolené vody tak, aby jen hlavičky koukaly nad hladinu, přiklopíme pokličkou a vaříme podle tloušťky výhonků - 17 minut střední a 22 minut silnější. Čas si hlídáme, abychom je nepřevařili a neměli z nich kaši.

Výhonky by se neměly ohýbat, vrcholek by měl zůstat kompaktní. Chřest vyndáme, osušíme, podáváme. Vodu nevyléváme, hodí se na polévku.

Na pánvi i na studeno

Komu se zdá tradiční příprava málo nápaditá, může zkusit chřest krátce orestovat na troše másla na pánvi. Ale jen ten nejkřehčí, zelený. Bílý je třeba napřed blanšírovat, a pak ho teprve opékáme asi osm minut na pánvi na olivovém oleji. Poté ho vyjmeme, na pánvi prohřejeme ocet s bazalkou nebo jinou bylinou. Chřest jím přelijeme a posypeme parmazánem nebo sýrem feta a rozsekanými žloutky.

Chřest se podává i studený, politý vinným octem nebo smíchaný s majonézou. Jeho delikátní vrcholky přidáváme do salátu nebo jimi zdobíme hotové pokrmy.

K chřestu se hodí rychlé omáčky

Kořeněná: Bílý jogurt smícháme s hořčicí, špetkou kari, mletého kmínu, cayenského pepře a třeného česneku. Osolíme, opepříme a vychladíme v lednici.

Bylinková: Do jogurtu přidámerozsekaný kopr nebo bazalku, pažitku či petrželku, hořčici, citronovou šťávu a tabasko.

Chřest s vaječnou omáčkou

500 g vařeného chřestu, 4vejce, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky bílého pepře, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce estragonového octa, 1/8 l oleje, 4 lžíce petrželky

Chřest uvaříme, necháme na sítu dobře okapat. 2 vejce uvařte s trochou octa. 2 žloutky rozetřete s kořením a octem. Po kapkách přidávejte olej a utřete krémovitou omáčku. Dochuťte. Zbylé bílky vlijte do vody a vařte je s vejci. Potom dejte zchladit do studené vody. Oloupaná vejce a bílky nakrájejte na kostičky. Promíchejte a stejnoměrně rozdělte na chřest a posypte petrželkou. Omáčku podávejte zvlášť. Vhodná příloha: rozpečené houstičky s máslem, lehké bílé suché víno.

ZAPEČENÝ CHŘEST S UZENÝM
MASEM

Potřebujeme: 250 g chřestu, 400 g brambor, sůl, 200 g kedlubny, 250 g mrkve, 125 ml masového vývaru, 150 g zmrazeného hrášku, pepř, 20 g másla, 250 g uzeného masa, 100 g strouhaného sýra, lžíci strouhanky.

Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupaný chřest, mrkev a kedlubnu nakrájíme na plátky nebo kostičky, povaříme 10 min. ve vývaru a přidáme hrášek. Osolíme a opepříme. Vymastíme plochou ohnivzdornou mísu, nakrájené maso rozložíme po dně, navrch dáme brambory a zeleninu, podlijeme vývarem, posypeme sýrem, strouhankou a kousky másla a zapékáme dozlatova 30 min. v troubě předehřáté na 200°C.

Dan Kopál

DALŠÍ ZPRÁVY

Koktejl-párty

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem - Ochutnejte divoký západ

U plotny s Danem Kopálem

U plotny s Danem Kopálem - Vánoční inspirace 12. díl

U plotny s Danem Kopálem – zvěřinové inspirace

U plotny s Danem Kopálem – Není švestka jako švestka

U plotny s Danem Kopálem - Grilpárty

Plněné zelí po Maďarsku

U plotny s Danem Kopálem - Letní kouzla s ovocem

 

RECEPTY

Polévky
Hovězí maso
Telecí maso
Vepřové maso
Mletá masa
Drůběží maso
Zvěřina
Ryby
Houby
Saláty
Moučníky
Bezmasá jídla
Brambory
Králičí maso

Máte doma zajímavý recept?
Neváhejte a zašlete nám ho na zpravy@ceskenovinky.cz

INZERCE ZDARMA

Inzerujte v našem jednoduchém inzertním systému. Stačí vyplnit pár položek a odeslat data na náš server.
Neváhejte a inzerujte zdarma!

STÁHNĚTE SI LISTOPADOVÝ VÝTISK

 

Archiv:
leden | únor | březen | duben
květen | červen | červenec | srpen
září | říjen | listopad | prosinec

Náklad: 100.000 ks

Distribuce po jižních Čechách zdarma!

  • České Budějovice
  • Český Krumlov
  • Jindřichův Hradec
  • Písek
  • Prachatice
  • Tábor
  • ... a další

Máte zájem přispívat na náš server? Kontaktujte nás na e-mailové adrese zpravy@ceskenovinky.cz



TEXTOVÁ REKLAMA:
Dopravně obchodní centrum Mercury
Kongresové centrum Praha
Bazénové vysavače
Kongresové centrum
Elektrospotřebiče
Maturitní plesy
Ubytování Český Krumlov
Prodej uhlí
Ubytování na Šumavě
Mimibazar
Otáčivé hlediště Český Krumlov
Hotely a penziony
Klempířství České Budějovice
Land Rover náhradní díly
Bioplynová stanice
Ubytování v centru města České Budějovice
Dragster EuroGames - MOTOMEJDAN Bechyně
Tvorba webových stránek
Ubytování Lipno
ZEPHYR EXCELENT URBAN PUB Fotoobrazy

Hotel u Solné brány nabízí catering v Českých Budějovicích, ale dokáže i Český Krumlov, Tábor nebo Písek.

 
Aukce
 
Ochranné pomůcky
 

  Jižní Čechy a Šumava
Biologická likvidace odpadu
Tvorba www stránek
Maturitní plesy On-line
Reklama venku